Keď obuvník chodí bosý:
Slovenské, ručne vyrábané sandále
Obuv na spôsob sandálov používaných kmeňom Tarahumarov v Mexiku. Labky poskytnú ochranu Vášmu chodidlu proti nástrahám terénu, ale zároveň umožnia absolútnu voľnosť pohybu - takmer ako na boso. A vďaka širokej škále farebných kombinácií môžu dokonca ladiť aj k Vášmu oblečeniu.

CHCEM LABKY!
O sandáloch

Čo sú sandále Labky?

Je to ručne vyrábaná obuv po vzore sandálov huarache, ktoré používajú indiáni v Medených kaňonoch v Mexiku. Ak sa chcete dozvedieť viac o obyvateľoch kaňonov, prečítajte si knihu od Christophera McDougalla - Born to run.

Prečo práve sandále takéhoto typu?

Ich konštrukčné riešenie takmer vôbec neobmedzuje chodidlo v jeho prirodzenej funkcii - keď si to rozoberieme na drobné, je to vlastne jen podrážka priviazaná o nohu. Prsty sa môžu ľubovoľne rozťahovať do šírky, päta nie je vyvýšená oproti špičke a podrážka sa dokáže úplne prispôsobiť nerovnostiam.

Ako sa vyrábajú?

Celá výroba prebieha ručne s použitím základného náradia, ktoré sa určite nájde v mnohých pivniciach či garážach. Podrobnosti o výrobe sa dočítate v nasledovných článkoch:

  • výroba - časť 1
  • výroba - časť 2
  • výroba - časť 3
  • Na čo sú vhodné?

    Na každodenné nosenie do práce či do mesta, na cestný či trailový beh, na turistiku, kľudne aj v ťažšom skalnatejšom či blatistom teréne. Ich použitie je prakticky limitované iba toleranciou k vonkajšej teplote či dažďu (pre dámy zrejme aj farbou).

    UPOZORNENIE!

    Keďže sa jedná o "barefoot" obuv, pri prechode na ňu je nutný postupný a adekvátny tréning! Je nerozvážne vyzuť pevné turistické či bežecké topánky, obuť Labky a ísť si vybehnúť na Kriváň!

    Čo je nové?
    Ponuka farieb a materiálov
    Galéria modelov
    Články
    FAQ
    Akú podrážku si mám vybrať? Na tvare a veľkosti dezénu až tak nezávisí - keďže podrážka je ohybná, dokáže sa presne prispôsobiť tvaru terénu a mať veľmi veľkú kontaktnú plochu. Na suchých povrchoch držia dobre aj hladké podrážky. Keď je mokro, šmýka sa chodidlo vo vnútri sandále a treba tak či tak došľapovať opatrnejšie. Skôr treba vychádzať z tvrdosti - niekto môže preferovať mäkšie zmesi, ktoré lepšie tlmia kroky a dopady na asfalte či betóne, iný zase uprednostní tvrdú gumu, cez ktorú menej cítiť ostré výstupky a kamene. V časti ponuka sa po nabehnutí myšou na konkrétnu podrážku zobrazia odporúčania, na čo je najvhodnejšia.
    Ako si mám zvoliť popruhy? Vo všeobecnosti platí - čím užsie, tým menej vhodné do terénu. V časti ponuka sa po nabehnutí myšou na konkrétny popruh zobrazia odporúčania, na čo je najvhodnejší.
    Ako dlho trvá výroba? Čistý čas je 2-3 hodiny. V závislosti od počtu rozpracovaných objednávok zvyknú byť Labky doručené adresátovi v priebehu 7 - 14 dní. Samozrejme v individuálnych prípadoch je možná po dohode aj rýchlejšia výroba.
    Neodierajú sa popruhy o zem, keďže idú popod podrážku? Nie je to veľký problém, pretože celá podrážka sa po chvíli chodenia prispôsobí chodidlu a okraje sa trochu zodvihnú. Odieranie nastáva skôr v mieste, kde sa popruhy križujú cez seba. Na testovacích modeloch popruhy prežili bez problémov okolo 300 - 600 km.
    Neťahá/netlačí popruh medzi prstami? Pokiaľ je podrážka suchá, tak chodidlo drží na mieste vďaka treniu o podrážku, takže k ťahaniu či tlačeniu dochádza minimálne. V mokrom prostredí je to však horšie a treba adekvátne upraviť techniku chôdze či behu.
    Prečo je popruh na vonkajšej strane chodidla prehnutý? Toto prehnutie je zámerné, vďaka nemu smeruje popruh do pracky pod lepším uhlom. Nosením si popruh v prehnutej polohe "sadne" a bude držať tvar aj po vyzutí.
    Ako si mám zmerať chodidlo? Je možné buď vytlačiť štandardnú šablónu a porovnať ju s chodidlom alebo obkresliť chodidlo priamo na papier. Podrobný návod tu.
    Ako si mám nastaviť popruhy? Na to je potrebná trocha praxe a pozorovanie správania obutých Labiek počas chôdze. Podrobný návod aj s videami nájdeš tu.
    Ako si mám nastaviť paracord? Postup je podobný ako pri popruhoch, akurát namiesto praciek sa používajú uzly. Podrobný návod s obrázkami nájdeš tu.
    A prečo ... ? Odpovede na ďalšie časté otázky sú spísané aj s obrázkami v tomto článku.
    Ak máš akékoľvek ďalšie otázky, neváhaj využiť kontakty
    Kontakty
    Otázky rád zodpoviem prostredníctvom:
    správy na fejsbrúčku:
    správy na instaklamíku:
    po dohode možno aj osobne:
    Martin Žilina